Hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap waarmee je geboren wordt. Het is dus erfelijk en vaak is de vader en/of moeder ook hooggevoelig. Ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking is hooggevoelig. Dit betekent dat er in een klas gemiddeld 1 op de 5 kinderen hoogsensitief is.

Hoogsensitieve kinderen (HSK) worden geboren zonder filter in de hersenen. Dat wil zeggen dat alle prikkels direct binnenkomen. Dus alles wat ze zien, horen, ruiken, proeven en voelen komt harder binnen en deze info moet dan ook nog eens allemaal verwerkt worden. Deze diepgaande wijze van verwerken in de hersenen is aangetoond door middel van hersenscans. De overprikkeling bij deze kinderen uit zich vooral in slecht slapen, vermoeidheid, huilen, woedeaanvallen,…

Hoogsensitieve kinderen zijn niet altijd stille en verlegen kinderen (prikkelmijdend). Sommigen zijn juist extravert en vragen constant om aandacht (prikkelzoekend).

70% van de hooggevoelige kinderen is prikkelmijdend. Ook wel introvert, hoogsensitief en stil gevoelig kind genoemd.

Kenmerken prikkelmijdend

30% van de hooggevoelige kinderen is prikkelzoekend. Ook wel extravert, hoogstimulatief, druk gevoelig kind of kind met sterke wil genoemd.

Kenmerken prikkelzoekend

De overeenkomsten tussen beide types

Hoogsensitieve kinderen kunnen leren om deze eigenschap te gebruiken als talent. Daarom is het wel belangrijk om deze karaktereigenschap te benoemen zodat ze de juiste begeleiding kunnen krijgen.

Filmpje You Tube – Hoogsensitieve kinderen (bron Lieve Maan)